Här kommer lite information, som jag fått, i och med att jag ska börja med hormonbehandling.
Antihormonell behandling är en viktig behandling för att förebygga återfall i bröstcancer. Ca 85% av all bröstcancer är hormonkänslig. Att cancern är hormonkänslig innebär attden är beroende av kvinnliga könsbormoner, framför allt östrogen, för sin tillväxt. Antihormonell behandling motverkar östrogenets effekter. För att få så bra effekt som möjligt så bör behandlingen pågå i 5år, i vissa fall längre. Om biverkningar uppstår kan man få hjälp och råd för att minska besvären.
Kroppens östrogenproduktion och eventuella biverkningar:
Det finns flera typer av antihormonell behandling vid bröstcancer. Valet av preparat styrs bland annat av om du är före eller efter sista mensen (menopaus). Åren kring menopaus kallas klimakteriet eller övergångsåldern, och då sker en hormonomställning i kroppen. Före klimakteriet är det uteslutande äggstockarna som står för kroppens östrogenproduktion. I samband med klimakteriet slutar äggstockarna nästan helt att producera östrogen. Då bildar kroppen i stället östrogen med hjälp av ett enzym som heter aromatas. Östrogenproduktionen sker då framför allt i fettvävnad och muskler. Sjunkande nivåer av östrogen efter klimakteriet leder ofta till besvär som värmevallningar, torra slemhinnor i underlivet och ledbesvär.
Eftersom antihormonell behandling vid bröstcancer blockerar östrogen kan behandlingen leda till klimakteriebesvär. Det är individuellt i hur hög grad man drabbas av biverkningar och det är vanligt att biverkningarna är övergående eller blir lindrigare med tiden. Många patienter har inga biverkningar alls av behandlingen.
Tabletterna kan tas vilken tid på dygnet som helst och med eller utan måltid och tillsammans med andra mediciner. Det påverkar inte behandlingseffekten om du glömmer att ta en tablett någon enstaka dag. Om du glömt att ta tabletten så ska du inte ta dubbel dos nästa dag. Vid biverkningar som till exempel illa mående, huvudvärk eller trötthet kan du prova att medicinen på kvällen istället, då kanske du sover över besvären.
Olika typer av antihormonell behandling vid bröstcancer:
Tamoxifen: Tamoxifen fäster på cellernas östrogenreceptorer. På så sätt hindras östrogenet i kroppen från att påverka cellerna. Tamoxifen har effekt både före och efter klimakteriet. Behandlingen innebär att man tar en tablett dagligen. De vanligaste biverkningarna är klimakteriebesvär som värmevallningar och svettningar. Ibland noteras också humörsvängningar, minskad sexlust, stelare leder och torra slemhinnor i underlivet. Allvarliga, men mycket ovanliga biverkningar är blodpropp och cancer i livmodern. Tamoxifen har i vetenskapliga studier visat sig ha en positiv effekt när det gäler benskörhet och hjärtkärlsjukdomar.
Vissa kvinnor kan ha mer eller mindre regelbundna menstruationer under behandling med Tamoxifen, men det vanliga är att menstruationerna upphör inom några månader. Detta är helt normalt och beror på hormonomställningen i kroppen. Behandling med Tamoxifen sätter ned fertiliteten men det finns ändå en liten risk för graviditet under behandlingen. Eftersom preparatet kan ge fosterskador rekommenderas kvinnor i fertil ålder att använda preventivmedel. Om du får kraftiga eller långvariga blödningar bör du uppsöka gynekolog för att bli undersökt.
Aromatashämmare: Aromatashämmare blockerar aromatas och minskar därigenom östrogennivån i kroppen. Aromatashämmare fungerar bara efter klimakteriet. De vanligaste biverkningarna är ledbesvär och torra slemhinnor i underlivet. En del kvinnor upplever minskad sexlust, värmevallingar, svettningar och humörsvängningar förekommer i viss mån. Aromatashämmare kan förvärra en redan befintlig benskörhet. Vid benskörhet, vid riskfaktorer för benskörhet samt vid behandling med aromatashämmare längre än 2 år, bör en bentäthetsmätning göras.
Naturläkemedel: Man vet idag inte säkert hur naturläkemedel påverkar cancerbehandling. Pågående forskning tyder på att vissa naturläkemedel bör undvikas eftersom de kan hämma effekten av den medicin du har ordinerats mot bröstcancer. Diskutera alltid med din läkare om du tar naturläkemedel.
Påverkan på sexlivet: Minskad sexlust förekommer såväl i klimakteriet som vid antihormonell behandling.
Vad kan jag göra själv för att må bra? Att motionera regelbundet har visat sig ha effekt på flera symtom som är typiska för klimakteriet. Motionen kan minska värmevallningar och svettningar. Motion gör stela leder mjukare och är positivt för humöret och sömnen. Det minskar också risken för benskörhet och övervikt.
Det finns en risk för viktuppgång i samband med antihormonell behandling. För att undvika det är det bra om du, förutom att motionera regelbundet, funderar över dina kostvanor.
Avslappningsövningar är värt att prova.