Strålningsinfo

Här kommer lite info som jag fått angående strålning.

Behandlingen är planerad av läkare, fysiker och sjuksköterskor. Den utförs varje helgfri vardag. Varje behandlingstillfälle tar mellan 15-30 minuter. Den inbokade tiden kan variera från dag till dag beroende på verksamheten.

Om du har frågor angående din behandling så fråga gärna sjuksköterskorna som arbetar på behandlingsapparaten. Vid slutet av behandlingsperioden får du träffa kontaktsjuksköterskan för ett avslutande samtal.

Strålningen sker på hela bröstet.

Efter 2-3 veckor uppkommer oftast en hudreaktion i form av hudrodnad. Man kan uppleva klåda, värme, torrhetskänsla. En del upplever bara att huden blir lite torrare medan andra kan få mer uttalad rodnad.

Vid dusch och tvätt rekommenderas mild tvål utan att skrubba mot huden. Undvik att använda parfymerade produkter och rakhyvel på det behandlade området. Tänk även på att undvika hårt sittande kläder, kragar och bh-band som skaver och trycker mot huden. Använd gärna kläder av bomull närmast kroppen.

Skydda den bestrålade huden mot stark sol, framförallt första åren efter behandling.

För att hålla huden mjuk och smidig rekommenderas du att smörja med parfymfri mjukgörande kräm redan från behandlingsstart. Huden bör inte vara fuktig då strålningen ges, så smörj antingen några timmar innan behandlingen eller efter att behandlingen givits.

Vid uppkomst av hudreaktion får du komplettera den mjukgörande krämen med en kortisonkräm som påstrykes en gång dagligen. Rådgör med personalen när du ska börja med denna behandling. Både mjukgörande och kortisonkräm finns att hämta ut på apoteket via e-recept.

De krämer jag fått är propyless och ovixan.

Mot slutet av behandlingen, och upp till två veckor efter avslutad behandling, kan i vissa fall små blåsor och ytliga sårbildningar uppstå. Fortsätt med kortisonkrämen så länge rodnad kvarstår eller till max två veckor efter avslutad behandling. Håll huden ren, tvätta skonsamt och låt gärna huden lufttorka.

Rodnaden kommer successivt att försvinna. I vissa fall kan en mörkare nyans i huden komma att kvarstå och huden i det behandlande området kommer alltid ha en något ökad känslighet för sol.

Det är vanligt att en viss trötthet infinner sig i samband med strålbehandling, men alla märker inte av detta. Det är bra om du försöker leva som du gjort tidigare.

Under behandlingen får du en nära kontakt med personalen på behandlingsapparaten. Tveka därför aldrig att komma till oss med dina frågor kring behandlingen. Det är viktigt att du talar om för personalen hur du mår, så vi kan hjälpa dig på bästa sätt att må så bra som möjligt under behandlingstiden.